23210 68170

Αριστοτέλους 17
Σέρρες

2310 252599

Μητροπόλεως 46 Θεσσαλονίκη

Δρ. Δημήτριος Γεωργιάδης

Με εξειδίκευση στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Σκωληκοειδεκτομή – Δρ. Δημήτριος Γεωργιάδης – Σέρρες

Σκωληκοειδεκτομή – Δρ. Δημήτριος Γεωργιάδης – Σέρρες

Σκωληκοειδίτιδα – Σκωληκοειδεκτομή

H σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, δηλαδή ενός μικρού τμήματος του παχέος εντέρου το οποίο ξεκινάει από το αρχικό του τμήμα (τυφλό), κοντά στο σημείο σύνδεσης του με το λεπτό έντερο και η χρησιμότητά του στον οργανισμό, ολοκληρώνεται στην παιδική ηλικία.

 

Η σκωληκοειδίτιδα φλεγμαίνεται όταν προκληθεί απόφραξη από κοπρόλιθους ή , σπανιότερα, εξαιτίας της διόγκωσης των λεμφαδένων στην περιοχή του τυφλού. Η απόφραξη προκαλεί μικροβιακή λοίμωξη και τότε χαρακτηρίζεται ως οξεία σκωληκοειδίτιδα.

Συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας

Τα συμπτώματα είναι:

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ασθενής μπορεί να παραμείνει μόνο καθιστός και διπλωμένος στην κοιλιά για να βρει ανακούφιση.

 

Σε περίπτωση οξείας σκωληκοειδίτιδας με τα παραπάνω συμπτώματα, ο ασθενής πρέπει να επισκέπτεται αμέσως για κλινική έλεγχο, Χειρουργό.

Διάγνωση

Η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας δεν μπορεί ποτέ να είναι απολύτως ακριβής ακόμη και από τον πιο έμπειρο χειρουργό, λόγω της θέσης που έχει πάρει η σκωληκοειδής απόφυση (οπισθοτυφλική, ενδοκοιλιακή, πυελική, κ.α). Επίσης, τα συμπτώματά της μπορεί να είναι ίδια με αυτά της γαστρεντερίτιδας, της ουρολοίμωξης στις γυναίκες, κ.α. Ωστόσο, μια έμπειρη ψηλάφηση μπορεί να δώσει ένα υψηλό ποσοστό ορθής διάγνωσης για πιθανή σκωληκοειδίτιδα. Στη διάγνωση θα προστεθούν εξετάσεις αίματος (τυχόν λευκοκυττάρωση ή αυξημένη CRP, αποτελoύν ενδείξεις) και εξετάσεις ούρων, ακτινογραφία κοιλίας ώστε να εντοπιστεί ο κοπρόλιθος που προκαλεί την απόφραξης της σκωληκοειδούς απόφυσης και ίσως άλλες εξετάσεις που θεωρηθούν κατά περίπτωση, αναγκαίες από τον ιατρό. Εάν ακόμη και τότε, υπάρχουν μόνο ισχυρές ενδείξεις για οξεία σκωληκοειδίτιδα, τότε δεν πρέπει για κανένα λόγο να αναβληθεί το χειρουργείο, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος της περιτονίτιδας.

Περιτονίτιδα

Εάν δεν διενεργηθεί άμεσα χειρουργείο, τότε η σκωληκοειδής απόφυση διαρρηγνύεται, το μολυσματική υλικό από κόπρανα και μικρόβια απλώνονται στην περιτοναϊκή κοιλότητα και απειλούν τη ζωή του ασθενούς με σηψαιμία και θάνατο. Κυρίως όμως, ο ασθενής που μεταφέρεται με περιτονίτιδα για να χειρουργηθεί, υποβάλλεται σε ένα πολύ πιο δύσκολο και χρονοβόρο χειρουργείο:

 

Στην εντοπισμένη περιτονίτιδα, απαιτείται χειρουργική επέμβαση εντός 4 ωρών που περιλαμβάνει εκτός από την σκωληκοειδεκτομή, μεγαλύτερης διάρκειας χειρουργείο για την επιμελή πλύση και τον καθαρισμό της κοιλιακής κοιλότητας από το πύον και τα κοπρανώδη μικροβιακά υλικά, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα επανεισαγωγής και χειρουργείο για νέο καθαρισμό. Η νοσηλεία και η μετεγχειρητική κατάσταση είναι πολύ μεγαλύτερης διάρκειας. Ο Χειρουργός πρέπει να είναι πολύ καλός και έμπειρος λαπαροσκόπος.

Η επέμβαση της σκωληκοειδεκτομής

Το gold standard της χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης είναι η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή. Η επέμβαση γίνεται μέσω τριών μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα, από όπου ο χειρουργός περνά τα εργαλεία του, που θα τον βοηθήσουν να βγάλει την φλεγμονώδη σκωληκοειδή απόφυση αλλά και να πλύνει και να καθαρίσει επιμελώς την κοιλία από τον πύον. Ο ασθενής δεν πονάει καθόλου και παίρνει εξιτήριο την επόμενη ημέρα.

Διενεργείται και με το κλασικό, ανοιχτό χειρουργείο, με τομή στη δεξιά κάτω πλάγια κοιλιακή χώρα ή κάτω από τον ομφαλό,  παραμονή στο νοσοκομείο για 3-4 ημέρες και έντονους πόνους που αντιμετωπίζονται με δυνατά παυσίπονα. Η κινητοποίηση και η σίτιση, ξεκινά μετά από 48 ώρες.

 

Επίσης, γίνεται και ρομποτικά, αλλά αυξάνει ιδιαίτερα το κόστος.