23210 68170

Αριστοτέλους 17
Σέρρες

2310 252599

Μητροπόλεως 46 Θεσσαλονίκη

Δρ. Δημήτριος Γεωργιάδης

Με εξειδίκευση στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Παχύ έντερο – Κολεκτομή – Γεωργιάδης Δημήτριος Σέρρες

Παχύ έντερο – Κολεκτομή – Γεωργιάδης Δημήτριος Σέρρες

Χειρουργική παχέος εντέρου - Κολεκτομή

Το παχύ έντερο έχει μήκος ενάμιση μέτρο και διάμετρο 5 – 8 εκατοστά. Αποτελεί τη συνέχεια του λεπτού εντέρου. Διακρίνεται στο κόλον και στο τμήμα που βρίσκεται μέσα στην πύελο (τη λεκάνη) που ονομάζεται ορθό (ή απευθυσμένο). Έχει σημαντική συμβολή στη διαδικασία της πέψης.

 

Κολεκτομή, ονομάζεται η αφαίρεση ενός τμήματος ή ολόκληρου του παχέος εντέρου. Διενεργείται για την αντιμετώπιση καλοηθών και καρκινικών όγκων, όπως:

Επεμβάσεις κολεκτομής

Υφολική κολεκτομή ονομάζεται η αφαίρεση όλου του παχέος εντέρου εκτός από το ορθό. Διενεργείται συνηθέστερα σε σοβαρές περιπτώσεις ελκώδους κολίτιδας, εντερικής απόφραξης ή αιμορραγίας.

 

Ολική κολεκτομή ονομάζεται η αφαίρεση όλου του παχέος εντέρου μαζί με το τμήμα του ορθού. Περιλαμβάνει και την ειλεοπρωκτική αναστόμωση, δηλαδή την ένωση του λεπτού εντέρου με τον πρωκτό ή την μόνιμη ειλεοστομία, δηλαδή την παρά φύση έδρα. Διενεργείται συνήθως σε περιπτώσεις ελκώδους κολίτιδας ή διάχυτης παρουσίας πολυπόδων στο παχύ έντερο.

 

Η μορφή της κολεκτομής διαφέρει αναλόγως με το τμήμα του παχέος εντέρου που θα αφαιρεθεί, σύμφωνα με τις ανάγκες της πάθησης. Στόχος, να διατηρείται η επαρκής αγγείωση και η λειτουργικότητα του εναπομείναντος τμήματος του εντέρου μετά την αφαίρεση του καρκινικού, κυρίως, τμήματος:

Λαπαροσκοπική κολεκτομή

Η επέμβαση γίνεται με γενική νάρκωση στα χέρια έμπειρου λαπαροσκόπου χειρουργού αλλά και με ανοιχτή επέμβαση

 

Η λαπαροσκοπική κολεκτομή υπερέχει διότι ο χειρουργός κάνει 4 ή 5 πολύ μικρές τομές/ οπές από τις οποίες εισάγονται τα μικροχειρουργικά εργαλεία και η μικροκάμερα η οποία επιτρέπει στον χειρουργό να βλέπει τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς σε μεγέθυνση στην οθόνη μιας τηλεόρασης. Μία από τις μικρές τομές μεγαλώνει 4-6 εκατοστά στο τέλος της επέμβασης προκειμένου να εξέλθει το τμήμα του εντέρου που έχει αφαιρεθεί.

 

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής κολεκτομής είναι:

Ανοιχτή επέμβαση με τομή στην κοιλιά γίνεται σε περιπτώσεις ασθενών με παχυσαρκία, ιστορικό προηγούμενων πολλαπλών επεμβάσεων στην κοιλιά, που ίσως έχουν δημιουργήσει πολλές συμφύσεις, αιμορραγικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της επέμβασης και η αδυναμία λήψης καθαρής εικόνας των οργάνων.