23210 68170

Αριστοτέλους 17
Σέρρες

2310 252599

Μητροπόλεως 46 Θεσσαλονίκη

Δρ. Δημήτριος Γεωργιάδης

Με εξειδίκευση στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Περιεδρικό αποστήματα – Χειρουργός Δ. Γεωργιάδης – Σέρρες​

Περιεδρικό αποστήματα – Χειρουργός Δ. Γεωργιάδης – Σέρρες​

Περιεδρικό αποστήματα

Το περιεδρικό απόστημα ξεκινά ως φλεγμονή των περιπρωκτικών αδένων που βρίσκονται στο κατώτερο σημείο του εντερικού σωλήνα, ακριβώς πριν τους σφιγκτήρες του πρωκτού.

 

Ο ασθενής με απόστημα, αρχικά αισθάνεται κάποιο άλγος κατά την αφόδευση, ενώ σπανιότερα παρατηρείται εκροή φλεγμονώδους υγρού (ορώδους ή πυώδους) από τον πρωκτό. Η φλεγμονή εξελίσσεται σε διάστημα μερικών ημερών σε απόστημα, οπότε και γίνεται πλέον σαφέστερα αντιληπτό από τον ασθενή σαν επώδυνη διόγκωση στην περιοχή πέριξ του πρωκτού, με το δέρμα να είναι σκληρό, ερυθρό και θερμό. Αυτό μπορεί να προκαλεί πόνο κατά την αφόδευση, αδυναμία στην καθιστική θέση, δέκατα πυρετού και κακουχία.

Θεραπεία

Στο περιεδρικό απόστημα απαιτείται η άμεση παροχέτευση του αποστήματος ώστε να αποφευχθούν οι σηπτικές επιπλοκές της μικροβιαιμίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις το απόστημα μπορεί να «σπάσει» από μόνο του, συνήθως όμως απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

 

Η επέμβαση γίνεται με τομή στο δέρμα με μέθη, τοπική ή γενική αναισθησία, ώστε να ανοίξει η αποστηματική κοιλότητα και να παροχετευθεί το πύον. Η επιμελής περιποίηση του τραύματος μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης περιεδρικού συριγγίου. Ο ασθενής λαμβάνει αντιβίωση και το τραύμα αφήνεται ανοιχτό προκειμένου να ελέγχεται και να καθαρίζεται σωστά.